Każdy z nas ma w domu lodówkę, ponieważ jest to niezbędne urządzenie, w którym dzięki niskiej temperaturze, może przechowywać świeże produkty spożywcze. Podobne urządzenia znajdziemy w restauracyjnych kuchniach, punktach gastronomicznych. 

Jak działa szafa chłodnicza

szafa chłodniczaW restauracjach za stan produktów spożywczych odpowiada kucharz, który musi w taki sposób je przechowywać, aby zawsze były świeże i gotowe do użycia. Najczęściej do przetrzymywania produktów spożywczych służy lada chłodnicza, która dzięki wbudowanemu agregatowi pozwala na stałe utrzymywanie pożądanej temperatury. Z wyglądu przypomina ona dużą lodówkę, choć w środku posiada jedynie pojemne półki, na których zmieści się sporo rzeczy. Szafy mogą być pojedyncze, lub podwójne, w zależności od potrzebnej powierzchni chłodniczej. Nowoczesne szafy posiadają elektroniczne wyświetlacze, na których można na bieżąco kontrolować temperaturę jaka panuje w jej wnętrzu. Jest ona wykorzystywana wyłącznie do przechowywania składników na potrawy, które wymagają warunków chłodniczych, lub też trafiają do niej gotowe dania w naczyniach, które przez kilka dni mogą przebywać w takim mikroklimacie. Oczywiście konieczne jest regularne czyszczenie jej wnętrza, ponieważ ma ono kontakt z żywnością. W sprzedaży znajdziemy też szafy chłodnicze dedykowane do sprzedaży dań garmażeryjnych, ponieważ mają przeszkloną stronę ekspozycyjną, a od drugiej są drzwi, przez które pracownicy mogą umieszczać w środku gotowe surówki, świeże soki, czy desery. 

Jak widać istnieją dwa rodzaje szaf, które wykorzystują głównie restauracje. Ich cena nie należy do najniższych, ale kupując nową szafę mamy gwarancję producenta, darmowy serwis i podłączenie jej oraz krótkie szkolenie dotyczące obsługi urządzenia.

Kategorie: Sklep