Zima jest szczególnym okresem dla każdego z nas, ponieważ jest mało słońca oraz nie ma w sprzedaży sezonowych owoców. Oczywiście można się ratować mrożonymi owocami, ale to nie to samo. Znacznie lepsze są domowe przetwory.

Najlepsze przetwory malinowe

przetwory z malin bez cukruZdrowa dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Jednak nie zawsze możemy je spożywać w wersji naturalnej, bo występują sezonowo. Jeżeli chodzi o owoce, to ogromnym zainteresowaniem cieszą się truskawki i maliny, z których można zrobić wiele smacznych przetworów na zimę. Takie smakołyki są idealnym dodatkiem do wielu potraw w sezonie jesienno – zimowym. W ostatnim czasie coraz więcej osób przygotowuje przetwory z malin bez cukru, które można spożywać bez wyrzutów sumienia. Mogłoby się to wydawać niesamowite, gdyż to właśnie cukier stanowi doskonały konserwant. Jednak wybierając doskonałej jakości maliny, które są dojrzałe i słodkie, bez kłopotu zrobimy z nich pyszne konfitury, dżemy, soki czy musy, które będą naturalnie słodkie. Można dodać do nich nieco soli, która wydobędzie i podkreśli słodycz owoców, ale nie jest to koniecznie. Do malin wystarczy dodać wodę i pektynę z jabłek oraz poddać odpowiedniej obróbce termicznej, aby uzyskać pyszne przetwory. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do naleśników, placuszków, ciast i ciasteczek czy kanapek. Z powodzeniem mogą je spożywać  dzieci, osoby na diecie odchudzającej czy diabetycy. Pomimo braku cukru, są naprawdę bardzo słodkie.

Bez wątpienia domowe przetwory smakują najlepiej. Przede wszystkim wiemy co jemy, a to przecież jest najważniejsze. Na rynku coraz częściej możemy spotkać takie przetwory, ponieważ rośnie zainteresowanie nimi, pomimo, że są droższe od klasycznych z cukrem.

Kategorie: Usługi